Adóügyi válaszok

Megszülettek a válaszok, legalábbis néhány kérdésre. Ime:

SZJA-kedvezmény tudnivalók
2. rész:
Gyakran ismételt kérdések:
1. Mikortól jár a kedvezmény?
Válasz: Az orvos igazolja a betegség kezdő időpontját.  Az SZJA kedvezmény 2019.01.01-től vehető igénybe.
2. 2019. januári bérből biztosan érvényesíthető-e a kedvezmény?
Válasz: Igen, érvényesíthető a személyi kedvezmény a 2019. január 01. után keletkezett munkabérből, egyéb SZJA köteles jövedelmek után (pl. megbízási szerződés, ingatlan bérbeadásból származó jövedelmek stb.).
3. A 2018-as év személyi jövedelemadó bevallásának határideje 2019. május 20. A 2019-ben elkészítendő SZJA-bevallásokra, amelyek a 2018-as év jövedelmeit tartalmazzák, érvényes-e, és igénybe vehető-e a kedvezmény? (Ha az érintett beteg a jogszabálynak megfelelően 2018-ban megfelel az adott BNO besorolásnak és egyéb előírásoknak.)
Válasz: Nem. A listába újonnan, 2019.01.01-től bekerült betegségek után csak 2019-től vehető igénybe az adókedvezmény. 
4. Önellenőrzés keretében érvényesíthető-e az SZJA önellenőrzésre vonatkozó határidő (5 év) betartásával visszamenőleg az adókedvezmény?
Válasz: A 2019.01.01-től újonnan a listára került betegségek esetén nem.
A „visszamenőleges” adómódosítás, önrevízió lehetősége azoknál áll fenn, akiknek olyan BNO-kódú betegsége van, ami már 2019.01.01. előtt is szerepelt a listában, de adókedvezményt akkor nem vettek rá igénybe. 
5. Meddig jár a kedvezmény?
Válasz: Az orvosi igazolást évente meg kell újítani. A munkahelynek, vagy kifizetőnek adott adóelőleg nyilatkozatot is. A kedvezmény addig az időpontig járhat, ameddig a súlyos betegség fennáll, és az orvos igazolja ezt. Az orvosnak a betegségi állapot szerint lehetősége van végleges igazolást is kiállítani, ebben az esetben nem szükséges az igazolás évenkénti igénylése. Vannak olyan páciensek, akiknél nem egyértelműen megítélhető az ún. „ideiglenesség” vagy „véglegesség” kérdése, az ezzel kapcsolatos bizonytalanság megszüntetése érdekében a női betegszervezetek jelenleg egyeztetésben állnak a döntéshozókkal. Amint megszületik erről a hivatalos állásfoglalás, közzé fogjuk tenni.
6. Milyen típusú orvos tud ehhez igazolást készíteni? 
Válasz: Szakorvos (onkológus, szülész-nőgyógyász,) illetve háziorvos a megfelelő szakorvosi dokumentumok alapján.
Forrás: Összefogás a mellrák ellen Facebook oldala