Herpesz

Néhány éve időnként herpesz jön a lábamra. Még nem sikerült kideríteni, hogy mi hozza elő. Az is furcsa, hogy másnak általában a száján jelenik meg, nekem meg a térdemnél. Az állami egészségügy bőrgyógyásza csak egy futó pillantást vetett rá, majd megállapította, hogy nincs mit tenni, a gyógyszerhez már késő, máskor jöjjek korábban. Mihez képest? Ha szombat reggel jön ki, hétfőnél előbb hova menjek vele? Az ügyeletre? Az talán túlzás. Maszek bőrgyógyászhoz fordulok, neki több ötlete is van, mi okozhatja. Ezek közt szerepel a stressz és természetesen a klimax is (továbbá a radonos gyógyvíz húsz percnél tovább történő használata, és valami kezdődő gerincbetegség is akár). Most viszont egyértelműbbnek tűnik a helyzet. Hetek óta stresszelek és sajnos meg is jelenik a herpesz a lábamon, pedig már vagy másfél éve nem volt. Szerencsére van otthon gyógyszer, azonnal elkezdem szedni, így viszonylag könnyebb lefolyással megúszom. Magamban persze megállapítom, hogy szegény embert még az ág is húzza... A stressz annyiban felelős, hogy gyengíti az immunrendszert, ami azért most nem túl jó hír. Azért tud támadni a vírus, mert gyengén vagy gyengébben működik az ellenálló képességem. Szeretném tudni, hogyan kell jól, stresszmentesen kezelni, ha az ember egy komoly betegség lehetőségével néz szembe.

joga.jpg

Tudom, a sport, meg a jóga, meg a relaxálás. Úszás közben is erre gondolok. Nem gondolni semmire pedig egyszerűen képtelen vagyok. Ha Indiában lennék egy kolostorban, ott talán egy idő után én is el tudnám sajátítani, mint az Ízek, imák, szerelmek főhőse. 

Folyamatosan szorongok, már szinte észre sem veszem. Egyedül az segít, ha emberek között vagyok, barátokkal nézek egy jó filmet, beszélgetünk, ilyesmi. Akkor kicsit elterelődik a figyelmem. Egyébként ezzel alszom el, és reggel ezzel ébredek. A munkára is nehezemre esik koncentrálni. A klimax önmagában is elég nehéz, de megterhelve egy daganat lehetőségével, már az elviselhetőség határán van. Akárki akármit mond, ez a helyzet baromi nehéz, embert próbáló.