Gyógynövények klimaxra

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a gyógynövények kíméletesek és teljesen ártalmatlanok. De ez nem minden esetben van így. Ha a menopauzát kísérő tünetek enyhítésére keresünk gyógynövényeket, gyógyteákat nagyon sokfélét találhatunk. Például szinte mindenhol ajánlják a cickafarkteát. Aztán ha tovább keresgélünk, olvashatjuk, hogy egyik helyen a miómára is javasolják, a másik helyen meg kifejezetten ellenjavallt ilyenkor. Na, most légy okos!

Vegyük például a kamillát, ami ismert gyógynövény, ki ne itta volna már a teáját. Nagyon jó, hatásos szer, illóolaját a gyógyszeripar is felhasználja. De: a parlagfű allergiások jobb, ha mellőzik.

gyogynoveny.jpg

Mielőtt bármilyen gyógynövényteát elkezdünk alkalmazni, igyekezzünk széles körben tájékozódni és minden olvasottat fenntartásokkal kezelni. Ha valamiben bizonytalan vagyok, inkább lemondok róla. Persze, nálam bonyolultabb a helyzet a ciszta és mióma miatt. Akinek kutya baja, lehet bátrabb a gyógynövényekkel is.

Ne tévesszen meg senkit, hogy az ajánlgató oldalak többsége szelíd gyógymódnak nevezi a gyógynövények alkalmazását! Nagyon durva hatásaik, mellékhatásaik is lehetnek, vagy egyáltalán semmilyen hatásuk sincs, kizárólag a pénztárcánkra hatnak negatív irányban. Természetesen vannak hatásos, jó gyógynövények, amelyek megkönnyítik a változókort, de körültekintően keressük meg, és használjuk őket. 

Remek felvilágosító oldalak is vannak, ahová szintén érdemes bekukkantani mielőtt rákapnánk valamelyik gyógyteára, kapszulára, tinktúrára, akármire. Például kedvelem a Ködpiszkálót, ahol könnyedén rátalálhatunk, adott szerről mit tud a tudomány, és úgy egyáltalán, mennyi városi legenda él a köztudatban, aminek semmi köze a valósághoz.